Kadarbiku mahlad ja smuutid on heaks tooraineks või lisandiks paljudes retseptides. Mõned neist toome siin teieni, alati on aga oodatud ka teiepoolsed retseptid läbi meie Facebooki lehekülje.
Speltamuffinid
Koostisained
2 muna
0,5 dl suhkrut
1 dl vedelat mett
2 dl Kadarbiku porgandi-õuna mahla
0,5 dl kreekapähkli õli
2 dl nisujahu
2 dl speltajahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
1,5 dl päevalilleseemneid
Valmistusõpetus
Mikserda toasoojad munad ja suhkur tihedaks vahuks. Lisa mesi. Sega omavahel kuivained ja päevalilleseemned, lisa munavahule vaheldumisi jahusegu ja mahl. Sega ettevaatlikult segamini, viimasena lisa peene nirena õli. Tõsta tainas muffinivormidesse ja küpseta 180 kraadi juures umbes 20 min.
Retsept pärineb Kadarbiku ja Toidutare retseptivõistluselt.
Peedi-kohupiima magustoit
Koostisained
1,75 dl peedimahla
3 tl želatiini
400 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
1,5 sl kakaopulbrit kaunistuseks tumedat šokolaadi (nt Bitter)
Valmistusõpetus
Paisuta 0,5 dl mahlas želatiin. Sulata ja jahuta. Sega toasoe kohupiim ülejäänud peedimahla ja kakaopulbriga, nirista pidevalt segades sisse sulanud želatiin. Kalla kaussidesse ja pane külmkappi. Tardunud magustoidule puista peale riivitud šokolaadi.
Retsept pärineb Kadarbiku ja Toidutare retseptivõistluselt.
Porgandine magustoit
Koostisained
300 g porgandeid
0,5 dl vett
30 ml
Kadarbiku ananassi-laimi smuutit
3 tl želatiini
2-3 tl suhkrut
1 küps banaan
200 g maitsestamata kohupiimapastat
1 banaan
4 tl suhkrut
Valmistusõpetus
Pane želatiin 1 dl smuuti sisse paisuma. Tükeldatud porgandid pane kaanega potti 50 ml veega tasasele tulele hauduma. Kui porgandid on pehmed, lase neil jahtuda. Lisa ülejäänud smuuti, banaanitükid ja suhkur ja töötle kõik saumiksiga püreeks. Sulata ja jahuta želatiin ja lisa see nirena segule. Tõsta kaussidess ja pane külma. Kohupiimapasta, banaan ja suhkur püreesta samuti saumiksriga püreeks ja tõsta see tardunud magustoidule peale.
Retsept pärineb Kadarbiku ja Toidutare retseptivõistluselt.
Hõrgud õunapallid mangosmuuti kastmes
Koostisained
500 ml mangomaitselist 5-viljasmuutit
1 tl kartulitärklist
2-3 spl vett
3 keskmise suurusega kõvemat õuna
2-3 spl laimimahla
5 tl fariinsuhkrut
2 tl valget palsamiäädikat
kreeka pähkleid
Valmistusõpetus
Koori õunad, võta pallirauaga õuntest pallikesed. Kalla õunapallidele laimimahl, sega. Kuumuta paksupõhjalises kastrulis mangosmuuti tasasel kuumusel keemiseni. Lisa fariinsuhkur ja palsamiäädikas, sega. Kurna õunapallidelt laimimahl, lisa õunapallid kastrulisse, keeda 2-3 minutit. Lisa vähese külma veega segatud kartulitärklis, sega ja kuumuta veidi (NB Ära lase keema). Jahuta! Haki kreeka pähklid peeneks. Tõsta jahutatud magustoit desserttaldrikutele, lisa hakitud kreeka pähklid.
Retsept pärineb Kadarbiku ja Toidutare retseptivõistluselt.
Kerge kiusatus
Koostisained
Salati toorained
pool pikast värskest kurgist
1 suurem porgand
2-3 spl kõrvitsaseemneid
Kaste
150 ml Kadarbiku porgandimahla
100 g Merevaiku tomati-basiiliku extra light
Kaunistuseks
lutserniidusid, värsket tilli vm
Valmistusõpetus
Koori ja riivi porgand. Tükelda kurk peenikesteks ribadeks. Rösti kõrvitsaseemned kuumal rasvaineta pannil 10-20 sekundit (kuni hakkavad prõksuma).
Kastme valmistamine
Sega sauseguriga Merevaigust ja porgandimahlast kokku kreemjas kaste.
Serveerimine
Tõsta salatikaussi kiht kurgiribasid, lisa kiht riivitud porgandit ja röstitud kõrvitsaseemneid (jäta osa kõrvitsaseemneid kaunistamiseks). Lisa taas kiht kurgiribasid ja viimaseks kiht riivitud porgandit. Kalla üle kastmega. Kaunista salat lutserniidude, kõrvitsaseemnete ja tilli oksaga. (Mina lisasin kurgist lõigatud lehe). Serveeri kohe! Üllata sõpru meeldivalt kerge ja mahlase salatiga. Paku kõrvale lisaks klaas värsket porgandimahla!
Retsept pärineb Kadariku ja Toidutare retseptivõistluselt.
Vaarika-mustika maius
Koostisained
0,5 kg külmutatud vaarikaid ja mustikaid
6 dl Kadarbiku vaarika-mustika smuutit
1,5 dl tarretisesukrut
Valmistusõpetus
Jaga külmunud marjad nelja kausikesse või pokaali. Kuumuta smuuti peaaegu keemiseni ja lisa tarretisesuhkur. Kuumuta segades, kuni vedelik muutub uuesti täiesti läbipaistvaks. Tõsta anum pliidilt. Nirista kuum vedelik aeglaselt marjade peale ja jäta jahtuma. Hoia tund aega külmas ja serveeri meelepärase lisandiga.
Jänku käpajäljed
Koostisosad
keedetud mune
Kadarbiku peedimahla
majoneesi
soovi korral soola- või suitsulõhet vm muna sisse peitmiseks
Valmistamine
Lõika kooritud munad pooleks, võta kollased välja. Peenesta munakollased, surudes need näiteks läbi sõela või riivides peenelt. Sega juurde tilgake majoneesi ja nii palju peedimahla, et saad ühtlase roosa kreemi. Soovi korral maitsesta soola ja pipraga. Pane igasse munapoolikusse tükike soolalõhet. Tõsta värvitud munakollasesegu väikesesse pritskotti. Täida munapoolikud ning pritsi muna äärtele neli täpikest varvasteks.
Retsept pärineb Nami-nami erakogust.
Peedimunad
Rõõmsavärvilised peediga värvitud munad kevadpühadelauale! Nami-Nami soovitab proovida Kadarbiku peedimahla.
Koostisosad
mune
Variant 1
purustatud küüslauku
riivitud keedetud peeti (nt Kadarbiku)
purustatud köömneid
soovi korral hakitud tilli
soola ja sidrunimahla
Variant 2
Kadarbiku peedimahla
soola
Valmistamine
Keeda munad (nt vaevalt podisevas vees 10 minutit), jahuta kiiresti külma vee all.
Variant 1: peedimunad keedetud muna abil
Maitsesta riivitud peedid küüslaugu, köömnete, soola ja sidrunimahlaga, soovi korral lisa ka tilli. Tõsta salat kaussi. Koori munad ja suru õrnalt salatisse, nii et nad oleksid üleni peedisalatis. Kata kauss kaanega ning tõsta jahedasse vähemalt 12 tunniks maitsestuma-värvuma. Võta munad salatist välja, pühi veidi niiske köögipaberiga puhtaks. Lõika pooleks ja aseta maitserohelisega kaunistatud vaagnale. Peedisalat söö niisama ära. 🙂 Üle 24 tunni ei soovita peedimarinaadis hoida, sest siis värvub ka munakollane lillaks.
Variant 2: peedimahlaga
Osta peedimahla, maitsesta soolaga. Pane keedetud kooritud munad peedimahla sisse värvuma. Fotol olevad munad olid peedimahlas umbes 2 tundi.
Retsept pärineb Nami-Nami erakogust.
Laigulised peedimunad
Klassikalistest peedimunadest veidi erinevad laigulised peedimunad on inspireeritud hiina teemunadest. Nami-Nami soovitab proovida Kadarbiku peedimahla.
Koostisosad
mune
peedimahla
soola
Valmistamine
Keeda munad kõvaks, jahuta kiiresti jooksva külma vee all ning nõruta. Koksi keedetud munade koor lusika abil või lauale koksides kergelt katki. Aseta munad soolaga maitsestatud peedimahla sisse ning lase 1-2 tundi seista. Tõsta munad peedimahlast välja ning koori ettevaatlikult. Marmorjas peedimahlamuster püsib munadel kuni paar tundi, seistes imendub värv ja munad muutuvad ühtlaselt heleroosaks. Seetõttu võiks peedimune valmistada 1-2 tundi enne serveerimist.
Retsept pärineb Nami-Nami erakogust.