Mahl
Mahl on käärimisvõimeline, kuid käärimata, ja saadakse üht või mitut liiki veatutest ja küpsetest, värsketest või külmsäilitatud puuviljadest ning mahlal on puuviljaliigile iseloomulik värv, lõhn ja maitse.
Mahl saadakse puuviljadest, marjadest või köögiviljadest kätte erinevaid tehnoloogilisi võtteid kasutades ning saadud vedelik võib olla viljalihaga või ilma. Mahlas säilib suures osas tooraine toiteväärtus.
Mahl ei tohi sisaldada kunstlikke lõhna- ja maitseaineid ega toiduvärve. Mahlale võib lisada süsinikdioksiidi ja happesuse reguleerimiseks kontsentreeritud või kontsentreerimata sidrunimahla.
Mahla valmistamisel võib maitse parandamiseks kasutada suhkrutooteid (kuni 15g liitri mahla kohta). Sel juhul peab see kajastuma ka toote nimetuses, näiteks märkuste „magustatud“ või „lisatud suhkruga“ abil.
Toote märgistamise ja koostise osas kehtivad mahlaga samased nõuded. Erandiks on toote nimetus, millele lisatakse sõnad „-mahl kontsentreeritud mahlast“, näiteks „õunamahl kontsentreeritud mahlast“.
Kõik Kadarbiku köögiviljamahlad kuuluvad just siia rühma.
Kontsentreeritud mahl
Kontsentreeritud mahl saadakse üht või mitut liiki mahlast vee eraldamisega füüsikalise töötlemisviisiga. Kontsentraati on kergem säilitada ning transportida, samuti on nii võimalik mahla säilitada mahla loomulik värvus, aroom ja koostisosad. Tarbijale üleandmiseks ettenähtud kontsentreeritud mahlast peab olema eraldatud vähemalt 50 protsenti vett.
Mahl kontsentreeritud mahlast saadakse kontsentreeritud mahlast, millele lisatakse mahla kontsentreerimisel eraldunud koguses vett ning millel taastatakse lõhn ja maitse ning vajaduse korral ka samast või sama liiki mahlast töötlemisel eraldatud viljaliha ja puuviljarakud. Lisataval veel peavad olema sobivad keemilised, mikrobioloogilised ja organoleptilised omadused, et tagada mahlale iseloomulik kvaliteet.
Nektar on käärimisvõimeline, kuid käärimata, ja saadakse vee ning suhkrutoote ja/või mee lisamisega mahlatootele, püreele või nende segule.
Olenevalt puuvilja- ja marjaliigist on nektaris 25-50% mahla, reguleeritud on see Euroopa Liidu direktiiviga. Seega võib nektarit pidada lahjendatud mahlaks, kuid selle maitseomaduste parandamiseks võib tootmisel kasutada ka magusaineid ja happesuse regulaatoreid.
Kadarbiku toodab praegu ühte nektarit – Päikesesmuutit.
Püree on käärimisvõimeline, kuid käärimata, ja saadakse puuviljadest, mis võivad olla kooritud ning mis püreestatakse neist mahla eemaldamata. Kontsentreeritud püree saadakse püreest vee osalise eraldamisega füüsikalise töötlemisviisiga.
Smuuti
Kauplustes müüdavad smuutid on enamasti saadud mitme puuvilja püreede ja/või kontsentreeritud mahla segamisel. Sisuliselt on tegemist viljalihaga mahlaga või nektariga.
Eesti keelde on sõna SMUUTI jõudnud just Kadarbiku toodete kaudu.
Mahlajook
Mahlajoogis on mahlasisaldus on veel väiksem kui nektaris, tavaliselt umbes 15%.
Mahlajookide koostis ei ole reguleeritud mahlatoodete koostis- ja kvaliteedinõuetega. Nende märgistamine on reguleeritud märgistamise üldnõuetega. Mahlajook meenutab kõige enam kodust morssi.
Peedimahl
Naturaalne peedimahl sisaldab kirjanduse andmetel palju bioloogiliselt aktiivseid aineid (näiteks NO3, betaiin jt), mis osadel inimestel, kes ei ole harjunud naturaalse peedimahlaga, võivad organismi ärritada ja põhjustada lühiajaliselt erinevaid kirjeldatud nähtusi – ärritada soolestikku, põhjustada iiveldust, oksendamist, aga ka pearinglust, nõrkust, kehva enesetunnet jmt.
Need nähud mööduvad tavaliselt mõne tunni kuni maksimaalselt 12 tunni jooksul.
Sellise olukorra vältimiseks tuleks nendel, kes ei ole peedimahlaga harjunud, juua peedimahla sisaldavaid mahlu korraga väikeses koguses, lonkshaaval või lahjendada peedimahl vee või mõne teise mahlaga.
Meie ei lahjenda oma peedimahla – see pressitakse värsketest peetidest külmpressmeetodil ja selliselt saadud mahlast valmistatakse peedimahla sisaldavad mahlad. Mahla “kangus” võib muutuda sõltuvalt mahla saamiseks kasutatud peetidest ja hooajast.